SÖK  
This page in English 
Ånghammare

Detta är ett långsiktigt projekt avseende Henrik Klasson Ekman och hans hustru Maria Jansdotter

 

Projektet har två målsättningar...

 

Att finna deras ursprung

Att spåra alla deras ättlingar


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Bakgrund

Henrik Klasson Ekman och hans hustru Maria Jansdotter gifte sig och bosatte sig tillsammans år 1739 i Kroppa församling, Värmland. Deras ursprung var länge okänt men har gradvis börjat nystas upp av flera engagerade släktforskare. Mer om det berättas här. Deras giftermål ägde rum i Lindesbergs landsförsamling, Västmanland. Henrik, som var knippsmedsmäster, hade kontraktet på en av Storfors bruks smedjor i Kroppa.

Henrik och Maria fick åtta barn varav sju levde till vuxen ålder och fick egna barn. Faderns yrke blev även sönernas, och döttrarna gifte sig med smeder. Och så fortsatte det i generation efter generation medan ättlingarna spreds över södra Sverige och ännu vidare. 200 år senare tog sig en ättling till Henrik och Maria längre än de flesta och hamnade på månen. Hans namn var Buzz Aldrin.

Jag heter Christer Hellsten och jag har ännu inte gått på månen. Däremot kan jag härleda mina rötter till Henrik och Maria. Den siste att praktisera smedsyrket i den gren som leder fram till mig var Karl Gustav Ekman i Västra Vingåker, Södermanland. Han dog 1926.

 


Kan vi göra gemensam sak?

Om du har information att dela med dig av avseende Henriks och Marias ursprung, eller, om du känner för att bidra till kartläggningen av deras ättlingar ända fram till modern tid, dvs. nutid, får du mycket gärna kontakta mig. Ett stort antal av deras ättlingar emigrerade till Nordamerika under åren 1850-1930. Om du följer länken ÄTTLINGAR kommer du till en sammanställning över de ättlingar jag hittills funnit.

Om du påträffar felaktigheter på dessa sidor, hör gärna av dig. Kvalitétssäkring av arbetet, ur alla aspekter, pågår kontinuerligt.

 

Christer Hellsten

8 januari, 2011

20 november 2010

Under det senaste halvåret har arbetet tidvis legat nere men genom den senaste uppdateringen av släktträdet, 20 november, har många nya uppgifter tillförts. Detta gäller personer på båda sidor om Atlanten. Många kompletteringar avser uppgifter om vilka fartyg man reste med vid emigrationen till Amerika.

Sammanställningen över emigranter i släktträdet har uppdaterats och ytterligare information om trädets första emigrant, Stina Kajsa Hättström, har tillförts. Hon reste i maj 1853 ombord barken Christiana från Göteborg till Boston dit hon ankom 10 augusti samma år. Hon fortsatte till Stockholm, Pepin i Wisconsin där hon blev kvar till sin död 1899. Se även en avskrift av barken Christianas passagerarlista.

Jag har åter igen, många gånger, fått bekräftat att förr eller senare finner man det man söker.

30 maj 2010

Det var ett tag sedan den senaste uppdateringen men nu har många ytterligare ättlingar lagts till i stamträdet, på båda sidor om Atlanten.

19 november 2009

Nytt inslag i fotoalbumet i form av ett härligt kollage av gamla bilder på gårdar i Ängsö (U).

En kort notis om den första utvandraren i stamträdet. Utvandringen från Bjurtjärn och Karlskoga 1853-54.

5 november 2009

Äntligen har stamtavlan uppdaterats igen. Därutöver har det skett fantastiska framsteg vad gäller förfäder till Henrik Klasson Ekman och hans hustru Maria Jansdotter. Gå vidare till stamtavlan. Webbsidans egen sökmotor ger dig snabbt insteg till det du söker. Om du vill veta mer om de senaste teorierna vad gäller Henriks och Marias ursprung ska du gå till sidan Okänt ursprung.

27 mars 2009

Ännu fler uppdateringar, såväl avseende utvandrade till Amerika som kompletteringar av uppgifter rörande tidigt 1900-tal i Sverige. Följ denna LÄNK till efternamnsregistret

30 november 2008

Mindre uppdateringar av stamträdet. Fotoalbum, ett nytt inslag har tillkommit.

17 november 2008

Ännu fler uppdateringar, såväl avseende utvandrade till Amerika som kompletteringar av uppgifter rörande tidigt 1900-tal i Sverige.

18 oktober 2008

Ytterligare uppdateringar, framför allt rörande emigranter till USA och deras ättlingar. En för dessa websidor dedikerad sökmotor har nu fått överta jobbet att generera detaljerat sökindex för just denna hemsida. Naturligtvis är det genom Google och andra globala sökmotorer som många hittar hit men för att söka i de löpande uppdateringarna av index i samband med uppdateringar av sidorna kan med fördel nu användas den sökmotor som du finner här Sök

Gamla nyheter - Arkivet [Eng.]


Henrik Klasson Ekman
Henriks stamträd

Henriks och Marias ursprung
Varifrån kom de?

Familjen Ekman i Västra Vingåker
Bilder

Hilda Ekman - One story
Över Atlanten

Den första utvandraren
Stina Kajsa Hättström

Försvunna
Vart tog de vägen?

Fotoalbum
Nytt inslag 14 nov 2009
Bilder på Ängsö-gårdar (U)

 

Om du får användning av informationen på dessa sidor eller helt enkelt känner en oövervinnerlig lust att komma med synpunkter och kommentarer, skriv gärna några rader i gästboken eller skriv ett mejl till adressen längst ner på sidan. Särskilt roligt är naturligtvis om du har information som kan leda projektet framåt, dvs. information rörande Henrik Klasson Ekmans och Maria Jansdotters ursprung, och information avseende deras ättlingar.


Sverige


Hade det inte varit för många hjälpsamma och engagerade släktforskare, både i och utanför landet, skulle det samlade materialet idag vara betydligt tunnare. Jag vill därför tacka alla som bidragit. Många tack!

Ett särskilt tack riktar jag till:

Ulf Björnlert
Maria Södergård
Sten Östlund
Elaine Löfgren
Örjan Hedenberg
Solveig Gavik
Jan Hultberg
Lars-Bertil Ekman
Carl-Gustav Ekman
Steve Fagerquist
Rex Hatfield
Richard Dahlstrom
Autumn Swope Taylor

  Christer Hellsten 2007-2011